Amfetaminele
Producere
:sintezã chimicã în laboratoare clandestine, deoarece în majoritatea þãrilor lumii fabricarea lor legalã este interzisã.
Efecte si riscuri:
- consumatorii au în primele momente o senzaþie de energie sporitã, de bine, se simt mai inteligenþi, vorbãreþi, încrezãtori, mai rezistenþi.
- senzaþie de gura uscata, creºterea tensiunii arteriale, intensificarea ritmului cardiac ºi a frecvenþei respiratorii, hipertemie, dilatarea pupilelor
dupã încetarea efectului amfetaminei administrate, consumatorul simte o stare de oboseala extremã, iritabilitate, depresie ºi insomnie gravã.
- în cantitãþi mari consumul de amfetamine genereazã anxietate, tremur, paranoia, alterarea ritmului somn-veghe ºi modificãri ale apetitului.
- toate aceste efecte cumulate în timp, scad rezistenta organismului la îmbolnãviri.
consumul cronic de amfetamine genereazã psihoze
ca ºi în cazul altor droguri injectabile, utilizarea în comun a seringilor pentru administrarea amfetaminelor, sporeºte riscul infectãrii cu HIV sau alte virusuri, în special virusul hepatitei C.
- supradozarea duce la creºterea bruscã a tensiunii arteriale, care poate fi urmatã de accidente vasculare cerebrale,infart miocardic ºi stop cardiac.