Alcoolul
Producere:
- printr-un proces de fermentare a fructelor sau cerealelor īn mediu apos, rezultānd un amestec al cărui conţinut īn alcool poate varia.
Cum este utilizat?:īn majoritatea cazurilor este băut.
Efecte si riscuri:
- īn cantităţi mici: īnlătură inhibiţiile, produce relaxare.
- īn cantităţi mari:apare vorbirea greoaie, nedesluşita, gāndirea confuză, coordonarea dificilă a mişcărilor, tulburări de vedere, greaţa şi vomă.
- īn intoxicaţia acută: inconştienţă, deprimarea respiraţiei, scăderea pulsului şi a tensiunii arteriale, comă care poate duce la deces dacă persoana afectată nu este tratata de urgenţă īntr-un spital.
- consumul regulat duce la instalarea toleranţei, a dependenţei psihice şi apoi a dependenţei fizice de alcool.
- consumul zilnic de alcool creşte riscul īmbolnăvirilor prin: ciroză hepatică, ulcer gastric, cancer al gurii, stomacului şi gātului, boli de inimă, pancreatite, disfuncţii cerebrale şi distrugerea celulelor nervoase.
- īn cazul persoanelor care au devenit deja dependente fizic de consumul zilnic de alcool, īncetarea bruscă a băutului le poate pune īn pericol viata prin declanşarea crizelor de Delirium Tremens.
- din acest motiv ascunderea băuturii unui alcoolic cronic nu este o soluţie şi numai solicitarea ajutorului medical calificat poate rezolva această problema.